De Leergeld fiets – deel 1: hoe werkt het?

Schoolgaande kinderen kunnen in Amersfoort eigenlijk niet zonder een fiets. Daarom voorziet Leergeld Amersfoort kinderen uit gezinnen in een moeilijke financiële situatie van een gratis fiets!

Om in aanmerking te komen voor een Leergeld fiets, moet het gezin bekend zijn bij Leergeld Amersfoort. Als dit niet het geval is, dan komt eerst een intermediair bij het gezin thuis om de financiële situatie te bespreken. Er wordt dan ook bekeken hoe Leergeld Amersfoort het gezin nog meer kan helpen. Aanmelden hiervoor kan via onze website.

Nieuw of tweedehands

Kinderen van zes tot en met twaalf jaar hebben vaak sneller een grotere fiets nodig en krijgen daarom een tweedehands fiets. Deze fiets is geheel opgeknapt en rijklaar gemaakt door De Fietswerkplaats en gaat minimaal twee jaar mee. Is een kind twaalf tot achttien jaar en gaat hij of zij naar het voortgezet onderwijs, dan mag er een nieuwe fiets worden opgehaald bij de Fietsvoordeelshop in Amersfoort.

Kapot! Wat nu?

Helaas gaat een fiets weleens kapot. En dat kan soms hoge reparatiekosten met zich meebrengen. Leergeld Amersfoort heeft ook hieraan gedacht. Als een fiets stuk is, dan kan de ouder of verzorger contact opnemen met onze coördinator. Zij checkt allereerst om wat voor fiets het gaat:

  • Is de fiets tweedehands en al meer dan twee jaar oud? Dan kan het kind in aanmerking komen voor een nieuwe fiets. Afhankelijk van de leeftijd van het kind is dat een andere tweedehands fiets of een nieuwe fiets.
  • Is de kapotte fiets tweedehands en nog geen twee jaar oud of een nieuwe fiets? Dan moet deze worden gerepareerd.

Het komt weleens voor dat ouders bellen omdat de bel kapot is, de snelbinder geknapt of de band lek. Van dit soort mankementen wordt verwacht dat deze door het gezin zelf worden opgelost. Als het een serieuze reparatie betreft, dan ontvangt de ouder of verzorger een reparatiecheque voor PrO De Baander, die de fiets weer opknapt. De ouder of verzorger betaalt alleen de nieuwe materialen, de bestede uren zijn voor rekening van De Baander.

Veilig de weg op

De meeste aanvragen voor Leergeld fietsen komen aan het begin van het schooljaar binnen. En de meeste aanvragen voor reparaties als het weer sneller donker wordt en de verlichting niet (meer) blijkt te werken. Inmiddels rijden er al honderden Leergeld fietsen rond in Amersfoort. Hier zie je natuurlijk niets van. Maar zo weten we wel zeker dat ook de Leergeld kinderen veilig de weg op kunnen!

Lees ook:

De Leergeld fiets – deel 2: kinderen van zes t/m twaalf jaar
De Leergeld fiets – deel 3: kinderen van 12 tot 18 jaar
De Leergeld fiets – deel 4: Mijn fiets is kapot! Wat nu?

Fiets Leergeld Amersfoort

Deel dit bericht

Reacties van ouders

Jullie hulp heeft veel spanning weggenomen, dat merkt mijn kind ook.

Leergeld stond klaar en hielp zonder te oordelen. Helemaal top.

Het is zo goed dat dit bestaat…!

Vorige
Volgende

Help Leergeld Amersfoort!

LAAT EEN KIND MEETELLEN