Kinderen uit gezinnen in een moeilijke financiële situatie kunnen in aanmerking komen voor een fiets van Leergeld Amersfoort. Kinderen van zes tot en met twaalf jaar hebben vaak sneller een grotere fiets nodig en krijgen daarom een tweedehands fiets. Deze fiets is geheel opgeknapt en rijklaar gemaakt door De Fietswerkplaats en gaat minimaal twee jaar mee.
Hoe werkt dat dan?
De ouders of verzorgers ontvangen van de coördinator van Leergeld een cheque ter waarde van honderd euro om te besteden bij De Fietswerkplaats. Voor dit bedrag mogen zij een fiets uitkiezen die door de Fietswerkplaats is opgeknapt. Afhankelijk van de keuze moet soms iets worden bijbetaald. De Fietswerkplaats biedt keuze tussen verschillende modellen en groottes.
De Fietswerkplaats geeft fietsen een tweede leven
In De Fietswerkplaats werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het pand aan de Zwaaikom knappen de medewerkers tweedehands fietsen op voor de verkoop en repareren ze fietsen. Als het even kan krijgt een fiets bij De Fietswerkplaats een tweede leven. Maar als het echt niet anders kan, dan halen ze er onderdelen vanaf voor hergebruik. Alle fietsen voor de verkoop worden helemaal nagekeken en de kopers krijgen drie maanden garantie.
Ton Beckers zorgt voor het reilen en zeilen van De Fietswerkplaats. Hij runt de werkplaats samen met zijn compagnon Roben, een gediplomeerd fietstechnicus. Ton vertelt dat Leergeld Amersfoort en De Fietswerkplaats al vier jaar samenwerken. Inmiddels verkopen ze per jaar zo’n tweehonderd fietsen aan kinderen van Leergeld. “De kinderen kunnen kiezen tussen de fietsen die al kant en klaar staan te wachten op een nieuwe eigenaar. Maar soms willen ze graag een fiets die nog moet worden opgeknapt. Omdat ze dat model of de kleur mooier vinden. Dan gaan we aan de slag om deze zo snel mogelijk af te hebben, liefst al de volgende dag.”
Voor de verkoop maakt De Fietswerkplaats gebruik van fietsen die Amersfoorters doneren. Dit is ook een noodzakelijk onderdeel van het businessmodel. “Het is zo bijzonder dat mensen hier gewoon hun oude fietsen brengen! Anders zou deze zaak niet kunnen draaien. Bij ons werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen een vrijwilligersvergoeding. Sommigen zijn zo talentvol dat ze doorstromen naar een betaalde baan en dat is natuurlijk super. Met de verkoop van de fietsen en de reparaties verdienen we genoeg om de boel hier draaiende te houden.”
Niet zomaar een fietswerkplaats
Hoe belangrijk de rol van De Fietswerkplaats is, blijkt uit het verhaal van Lars (29 jaar): “Ik werk hier nu dertien maanden, nadat ik tien jaar thuis heb gezeten. Ik wilde graag weer mijn leven oppakken en ben op een dag binnengelopen bij De Fietswerkplaats. Ik wist niets van fietsen maar heb hier de kans gekregen om het vak te leren en structuur in mijn leven aan te brengen. Uiteindelijk wil ik graag een betaalde baan vinden en misschien nog een diploma halen.” Ton vertelt trots dat Lars hem inmiddels tips geeft over de fietsreparaties.
Lars legt uit hoe het bij De Fietswerkplaats in zijn werk gaat: “Elke fiets die wordt afgeleverd, wordt zorgvuldig gecheckt. Wordt de fiets opgeknapt en verkocht of uit elkaar gehaald voor de onderdelen? Alle onderdelen staan of hangen in de werkplaats, keurig gesorteerd op soort, maat en kleur. Voor de kleinere onderdelen hebben we kasten gebouwd. We hebben allemaal onze eigen werkplek. Hier knappen we de fietsen op en vervangen we kapotte of versleten onderdelen.” In totaal beschikt de werkplaats over zeven werkplekken. Toen De Fietswerkplaats vijf jaar geleden het pand naast de Kringloopwinkel introk, hebben ze bovendien een extra verdieping gebouwd om alle fietsen kwijt te kunnen. Ton: “Dat is gelukt dankzij onze praktische medewerkers!”
Perfecte combinatie
Leergeld Amersfoort en De Fietswerkplaats vormen een perfecte combinatie. Voor de snelgroeiende kinderen op de basisschool is het van belang om veilig op een fiets van het juiste formaat naar school te kunnen. De Fietswerkplaats maakt dit met de scherp geprijsde fietsen mogelijk. En Leergeld Amersfoort draagt zo ook een steentje bij aan het helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Want uiteindelijk telt iedereen mee!
Lees ook:
De Leergeld fiets – deel 1: hoe werkt het?
De Leergeld fiets – deel 3: kinderen van 12 tot 18 jaar
De Leergeld fiets – deel 4: Mijn fiets is kapot! Wat nu?