“Samen ieder kind mee laten doen”

Meer dan de helft van de leerlingen van de Prins Willem Alexanderschool Locatie Randenbroek (honderd leerlingen) krijgt steun van Leergeld Amersfoort. Wat houdt deze steun in en hoe signaleert de school de behoefte bij leerlingen en hun ouders? We spraken schooldirecteur Tonia Verlaan-Oskam.

Tonia is naast directeur van Locatie Randenbroek ook directeur van Basisschool De Windroos (locaties Liendert en Rustenburg). “Op beide scholen is het altijd een grote uitdaging om de ouderbijdragen en de schoolreisgelden binnen te krijgen. Het geld is hard nodig om alle activiteiten te kunnen financieren, maar veel ouders kunnen dit niet betalen. Ik verwijs daarom vaak naar Leergeld Amersfoort.”

Steuntje in de rug

“Je gunt elk kind een schoolreisje. Voor ouders is het heel belangrijk dat hun kind kan meedoen. Een steuntje in de rug zorgt er bovendien voor dat leerlingen beter tot leren kunnen komen. Goed presteren op school is extra moeilijk voor leerlingen uit gezinnen met financiële zorgen. Ouders zijn werkloos, staan er alleen voor, hebben een taalachterstand of de gezinnen zijn erg groot. Ze kunnen om verschillende redenen hun kinderen niet voldoende begeleiden.”

“Ik doe zelf alle aanmeldingsgesprekken. Dan merk ik al snel of er mogelijk behoefte is aan steun. Als de ouderbijdrage niet wordt betaald, informeer ik voorzichtig bij ouders of ze wel de financiële ruimte hebben om die bijdrage te betalen. Het is een gevoelig onderwerp, maar ik vind het belangrijk hier een open gesprek over te hebben. Het kan altijd gebeuren dat je als ouder financieel even krap zit.”

Leergeld goed bekend

“Leergeld is goed bekend op mijn scholen. Ik heb gesprekken met ouders en leerkrachten zijn op de hoogte. Ze melden het als ze zien dat een kind wel erg weinig speelgoed heeft. We noemen Leergeld expliciet in de brief over de ouderbijdragen en besteden in onze nieuwsbrief aandacht aan de mogelijkheden van bijvoorbeeld zwemles of sport via het Jeugd Sportfonds. Ik merk dat ouders steeds meer zelf de weg naar Leergeld vinden en elkaar helpen om op het juiste spoor te komen. Dat is een goede ontwikkeling. Ik ken Leergeld Amersfoort nu ruim tien jaar en het contact verloopt altijd prettig. Maar het belangrijkste is dat we dezelfde missie delen: samen ieder kind mee laten doen.”

Foto: Tonia Verlaan-Oskam op het schoolplein van de PWA school.

Samen ieder kind mee laten doen - Tonia Verlaan

Deel dit bericht

Reacties van ouders

Jullie hulp heeft veel spanning weggenomen, dat merkt mijn kind ook.

Leergeld stond klaar en hielp zonder te oordelen. Helemaal top.

Het is zo goed dat dit bestaat…!

Vorige
Volgende

Help Leergeld Amersfoort!

LAAT EEN KIND MEETELLEN