Nog meer gezinnen kunnen rekenen op steun van Leergeld

Bij de start van 2019 kijkt Leergeld Amersfoort terug op een succesvol jaar dat in het teken stond van groei en verdere professionalisering van de organisatie. “Onze vruchtbare samenwerking met de gemeente heeft geleid tot uitbreiding van de doelgroep en extra middelen om nog meer gezinnen vooruit te helpen”, zegt voorzitter Egbert Boerma.

Een op de negen kinderen komt uit een gezin dat het niet breed heeft. Sinds 2017 trekt het kabinet jaarlijks € 100 mln. extra uit om de armoede onder kinderen aan te pakken. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het armoedebeleid en werken daarbij nauw samen met maatschappelijke organisaties, waaronder Leergeld. “Onze samenwerking met gemeente Amersfoort is heel prettig en succesvol”, vertelt Boerma. “De doelgroep is aanzienlijk vergroot door aanpassing van 120% naar 150% van het wettelijk sociaal minimum. De gemeente ziet Leergeld als een belangrijke organisatie die als een van de weinige instellingen deze kinderen kan bereiken en financiert de extra kosten die gepaard gaan met de uitbreiding van de doelgroep. Hierdoor hebben we meer financiële armslag gekregen en kunnen we nog meer gezinnen steunen.”

“We zijn heel dankbaar voor het vertrouwen dat de gemeente in Leergeld heeft. Hetzelfde geldt voor onze donateurs en sponsors die ons al jaren een warm hart toedragen. Particuliere initiatieven zoals het Winterfeest van Ronde Tafel Amersfoort en de veiling van het Amersfoorts Voetbalkampioenschap hebben vorig jaar extra bekendheid opgeleverd en er is veel geld opgehaald.”

Vanwege de uitbreiding van de doelgroep en activiteiten, zoals de vergoeding van huiswerkbegeleiding, was het ook van belang om de organisatie slagvaardiger te maken en noodzakelijke specialismen in huis te halen. Hier is in 2018 werk van gemaakt. Het bestuur bestaat nu uit vijf leden, er is een tweede coördinator aangetrokken en een nieuwe penningmeester die zorgt voor een professionele financiële verantwoording. De organisatie bestaat verder uit een Raad van Advies, werkgroepen (Onderwijs en Communicatie) en intermediairs die gezinnen bezoeken.

Leergeld Amersfoort bereikt nu ongeveer drie kwart van de doelgroep. Boerma: “We zaten voor de uitbreiding op een bereik van 85 tot 90%. We streven ernaar dat percentage weer te halen. Daarnaast zetten we de professionaliseringsslag verder door. We gaan een meerjarenperspectief ontwikkelen en nieuwe fondsenwerving opstarten, want het blijft nodig om extra inkomsten binnen te halen. Het gaat goed met Leergeld, maar eigenlijk zouden we overbodig moeten zijn. Aan de rafelranden van de samenleving hebben we helaas nog vaak te maken met armoede. Het mag niet dat kinderen in de knel blijven zitten. Samen met de gemeente, onze sponsors en donateurs blijven we ons in 2019 onverminderd inzetten om ervoor te zorgen dat alle kinderen meetellen en kunnen meedoen.”

Egbert Boerma voorzitter Leergeld Amersfoort

Deel dit bericht

Reacties van ouders

Jullie hulp heeft veel spanning weggenomen, dat merkt mijn kind ook.

Leergeld stond klaar en hielp zonder te oordelen. Helemaal top.

Het is zo goed dat dit bestaat…!

Vorige
Volgende

Help Leergeld Amersfoort!

LAAT EEN KIND MEETELLEN