“Leergeld nam druk weg bij ons gezin”

Sinds 2014 is Linda met haar gezin (man en twee kinderen van 15 en 17 jaar) cliënt van Leergeld Amersfoort. Hier ging een lange weg aan vooraf: van ontslag, gezondheidsklachten en hoogoplopende schulden tot keihard werken voor een minimaal inkomen. Hoe kwamen ze in contact met Leergeld? En wat heeft de steun voor hun gezin betekend? Linda vertelt haar verhaal.

“We raakten beiden in korte tijd onze baan kwijt. Mijn man kampte al een tijdje met gezondheidsklachten. We wilden op eigen benen staan en ik ben toen een gastouderopvang begonnen, zodat hij het rustiger aan kon doen en onze kinderen kon zien opgroeien. In het begin beviel dat goed, maar later raakten we in de financiële problemen. Mensen betaalden niet of veel te laat of ze gingen verhuizen. Het gastouderschap was destijds niet zo goed geregeld als nu. We kregen steeds meer schulden en moesten soms rondkomen van 500 euro per maand.”

Een bijstandsuitkering wilden ze niet. Linda wilde opleidingen volgen en het zelf oplossen, ook al verdiende ze met haar eigen bedrijf vaak onder bijstandsniveau. Pas toen het water ze aan de lippen stond, deden ze een beroep op steun. Een leraar van de middelbare school bracht ze in contact met Leergeld. Linda: “Ik wilde het zo graag allemaal zelf doen, maar op een gegeven moment moest ik erkennen dat we hulp nodig hadden.”

Leergeld heeft de contacten

Linda vertelt hoe het proces verder verliep. “Een man kwam bij ons thuis. We mochten ons verhaal doen en vertellen hoe we in deze moeilijke omstandigheden waren gekomen. Hij vertelde wie Leergeld was, wat Leergeld doet en welke mogelijkheden er zijn voor verdere ondersteuning. Leergeld betaalde het schoolgeld, schoolspullen, zorgde voor een rugzak en laptop, maar regelde ook bijdragen voor sport via het Jeugd Sportfonds. Leergeld heeft de juiste contacten en hierdoor kon alles heel snel geregeld worden.”

Hulp accepteren

“We hadden nog nooit van Leergeld gehoord. Als je in een achterstandswijk woont, hoor je misschien veel meer van elkaar en krijg je tips van buren. In de Jan modaal-buurt waar wij woonden, is de armoede vaak minder zichtbaar. Problemen worden minder snel gesignaleerd of niet geuit. We hebben weinig geld, maar je ziet het niet aan ons. Toch hebben we Leergeld echt nodig.” Ondanks alle problemen wilden Linda en haar man blijven doorgaan met hun bedrijf. Tot het niet meer ging en ze naar de gemeente stapten. Daar kregen ze het advies te stoppen met het bedrijf en een uitkering te accepteren. “Ze zeiden: ‘Denk aan jezelf en aan je gezin. Neem rust en accepteer de hulp, die hebben jullie hard nodig om je leven weer op te bouwen’. Dat heeft veel voor ons betekend. Sindsdien is ons leven veranderd.”

Minder stress, blije kinderen

“De druk is weg, de continue financiële stress of je alle rekeningen wel kunt betalen. Doordat Leergeld de schoolkosten voor haar rekening neemt, kunnen we onze schulden afbetalen. Als ouder wil je verder niks liever dan dat je kinderen gelukkig zijn. Die blije gezichten als ze een fiets mogen ophalen, die zijn onbetaalbaar!”
“We hebben een financiële klap gehad, die kom je niet zomaar te boven. We zijn er nog niet, maar het gaat steeds beter met ons. We willen vooruit in het leven, uiteindelijk willen we ons loskoppelen van Leergeld. Hoe dankbaar we ook zijn, we willen niet altijd blijven leunen op steun.”

Geweldige support

Een paar keer per jaar verwijst Linda ouders door naar Leergeld. “Dat wordt ook gestimuleerd door Leergeld. Wij zien sneller of een gezin een steun in de rug nodig heeft en zij kunnen hierdoor meer mensen bereiken. Zo helpen we elkaar.” Linda wil graag haar ervaringen en geleerde lessen delen. “Als we er weer helemaal bovenop zijn, dan wil ik zelf financiële steun geven”, zegt ze vastberaden. “Dan wil ik iets terug doen. Voor nu adviseer ik andere ouders die in dezelfde moeilijke omstandigheden zitten: aanvaard hulp. Leergeld is er voor jou en je gezin. Met hun steun ervaar je minder stress en kunnen je kinderen gewoon kind zijn en meedoen. Pak die helpende hand aan. Niemand hoeft het te weten, alles gaat anoniem. Leergeld is een geweldige support voor jouw gezin!”

Uit respect voor de privacy van hun gezin is de naam Linda gefingeerd.

Leergeld nam druk weg bij ons gezin

Deel dit bericht

Reacties van ouders

Jullie hulp heeft veel spanning weggenomen, dat merkt mijn kind ook.

Leergeld stond klaar en hielp zonder te oordelen. Helemaal top.

Het is zo goed dat dit bestaat…!

Vorige
Volgende

Help Leergeld Amersfoort!

LAAT EEN KIND MEETELLEN