Jan Schurings vertrekt als bestuurslid bij Stichting Leergeld Amersfoort

“Leergeld is helaas een goed initiatief.”

Jan Schurings is een van de founding fathers van Stichting Leergeld Amersfoort. Na een succesvolle zakelijke carrière in het notariaat, zwenkt hij de steven en gaat hij zijn leven verder inrichten in Zuid-Afrika.

In het stijlvolle kantoor van Van Benthem & Keulen in Utrecht, waar hij nog tot februari partner is, vertelt Jan over de eerste periode van Leergeld. “Ed Nefkens was benaderd door Leergeld Nederland, dat toen nog in de kinderschoenen stond, en benaderde mij omdat we elkaar uit het netwerk al kenden.”, vertelt Jan. “Samen met Egbert Boerma (nu voorzitter van Leergeld Amersfoort) en enkele anderen zijn we toen gestart om dit ook in Amersfoort op te tuigen ten behoeve van kinderen uit armoedegezinnen.” Jan is enthousiast als hij aan deze fase terugdenkt: “Er was niks, we moesten alles zelf uitvinden.” Na een jaar ging het wat lopen, steeg de bekendheid iets, was er een paar duizend euro en konden we de eerste kinderen concreet helpen. Het kreeg pas een vlucht na circa drie jaar, toen het Project Schooltas bij de gemeente werd stopgezet en tegelijkertijd de economie begon terug te lopen. Jan weet nog precies het moment dat het toenmalige bestuur echt voelde dat ze op een zinvol spoor zaten. “Dit was toen de gemeente formeel subsidie aan Leergeld ging verstrekken. Toen kregen we echt bestaansrecht, konden we impact gaan maken.”

Het is inmiddels 2018: Leergeld staat als organisatie goed op de kaart en helpt jaarlijks een paar duizend kinderen met allerlei praktische ondersteuning. Zoals het betalen van schoolgeld en leermaterialen, zorgen voor deelname aan schoolreisjes en verstrekken van laptops voor kinderen op de middelbare school. Er is van alles opgebouwd. Jan is er trots op: “Je helpt zo toch een klein beetje mee aan een beter Nederland, dat vind ik mooi.”

Als het gesprek vervolgens komt op zijn eigen toekomst, veert Jan opnieuw op. Hij vertelt over zijn passie voor koken. En over de zogeheten African bug die hem in de greep heeft, een sterke hang naar dat grote exotische continent. En hoe hij, na een tijd wikken en wegen, besloten heeft om die twee zaken te gaan combineren: hij gaat emigreren om als eigenaar van een prachtige B&B nabij het Krugerpark een nieuw bestaan op te bouwen.

Dat brengt van alles met zich mee. En ja, het betekent ook afscheid nemen van het bestuur van Leergeld Amersfoort. Jan hoopt dat Leergeld een sterke vaste waarde kan blijven in het armoedebeleid van Amersfoort. Hij benoemt de specifieke kracht van Leergeld als particulier initiatief: “Blijf creatief, slagvaardig en flexibel, daar hebben de kinderen waar dit allemaal over gaat het meeste aan!”

Wij danken Jan als initiator bij Leergeld, als ondernemend bestuurslid, als fondsenwerver, als jurist, als secretaris. Maar bovenal bedanken we hem als een bij mensen betrokken persoon, bescheiden, met hart voor de stad en voor kinderen, met wie het super was om samen te besturen. En uiteraard wensen we hem alle geluk in de nieuwe zuidelijke habitat!

Fotobijschrift

Jan Schurings (links) ontvangt bloemen van Egbert Boerma (voorzitter Stichting Leergeld Amersfoort).

Afscheid Jan Schurings

Deel dit bericht

Reacties van ouders

Jullie hulp heeft veel spanning weggenomen, dat merkt mijn kind ook.

Leergeld stond klaar en hielp zonder te oordelen. Helemaal top.

Het is zo goed dat dit bestaat…!

Vorige
Volgende

Help Leergeld Amersfoort!

LAAT EEN KIND MEETELLEN