Jaarverslag 2019: Aantal aanvragen blijft toenemen

Persbericht

Stichting Leergeld Amersfoort is nog altijd hard nodig in Amersfoort. Dat mag worden geconcludeerd op basis van de cijfers en het jaarverslag over 2019. In 2019 werd aan bijna 2.000 kinderen hulp geboden. In totaal zijn voor deze kinderen 4.460 aanvragen verzorgd, een gemiddelde van 2,3 aanvraag per kind. In vergelijking met 2018 laat 2019 op alle fronten een duidelijke groei zien, waarbij het opvallend is dat met name het aantal aanvragen sterk is toegenomen.

Er kan worden gesteld dat binnen de gemeente Amersfoort sprake is van een behoorlijke armoede in gezinnen met kinderen. Leergeld Amersfoort ziet dit dagelijks terug in het aantal aanvragen en het bedrag dat wordt aangewend. Kinderen uit arme gezinnen lopen groot risico op sociaal isolement. Leergeld wil ertoe bijdragen dat deze kinderen zich fysiek en emotioneel optimaal kunnen ontwikkelen waardoor ze later volwaardig participeren in de samenleving. Leergeld helpt nadat alle voorliggende voorzieningen benut zijn. Leergeld verwijst en ondersteunt cliënten daarbij. In 2019 werd een bedrag van € 428.420,63 uitgekeerd aan de doelgroep. Met steun van Leergeld worden onder meer schoolgeld, een laptop of een fiets betaald.

Huiswerkbegeleiding

Sinds september 2018 kunnen kinderen uit gezinnen die het financieel moeilijk hebben, gebruik maken van huiswerkbegeleiding. Leergeld Amersfoort werkt in dit project samen met Indebuurt033 en de gemeente Amersfoort. De huiswerkbegeleiding en bijles is bedoeld voor kinderen uit groep 7 en 8 en middelbare scholieren tot 18 jaar. In 2019 zijn ruim 150 kinderen geholpen.

Bijzondere projecten in 2019

In 2019 heeft Leergeld Amersfoort vol overtuiging meegedaan aan een initiatief van Stichting Art Gala Amersfoort. Samen met Scholen in de Kunst wordt aan kinderen van 8 tot 18 jaar uit achterstandsgezinnen een kans gegeven hun creatieve talenten te ontwikkelen. Met programma KidsmArt is het doel zoveel mogelijk kinderen uit de doelgroep van Stichting Leergeld deel te laten nemen aan kunst- en cultuureducatie. Het programma ging van start met het Art Gala op 12 oktober 2019 in Flint.

Op woensdag 19 juni vond een benefietavond plaats in theater De Lieve Vrouw. Burgemeester Lucas Bolsius was initiatiefnemer, samensteller én gastheer van de avond. In alle opzichten was het een geslaagde avond met een mooie mix van amusement en engagement en een volle zaal met wethouders, ambtenaren, vrijwilligers en ondernemers. De Lionsclub Amersfoort heeft ervoor gezorgd dat enkele noodzakelijke kosten werden vergoed, terwijl theater De Lieve Vrouw een van de zalen gratis ter beschikking stelde. En uiteindelijk was er een prachtige bijdrage van bijna € 20.000,- voor Leergeld Amersfoort.

Project Schooltas

Een jaarlijks terugkerend project is Project Schooltas dat wederom met het Amersfoortse bedrijf Office1 tot stand is gekomen. Ruim 100 kinderen die naar de middelbare school gingen, ontvingen een stevige rugtas met schoolbenodigdheden.

Stichting Leergeld Nederland

Leergeld Amersfoort is een van de 107 lokale Leergeld stichtingen, die werkzaam zijn in 74 procent van de Nederlandse gemeenten. In totaal hielpen deze lokale organisaties 126.838 kinderen om onbezorgd deel te nemen aan activiteiten die voor hun leeftijdgenootjes heel normaal zijn. Dit aantal is een stijging van 14 procent ten opzichte van 2018. Hiermee is naar schatting een bedrag gemoeid van circa € 30 miljoen.

Meer informatie

Meer gedetailleerde informatie over de activiteiten en resultaten vindt u in het jaarverslag 2019 en financieel jaarverslag 2019.

Klik hier om het jaarverslag 2019 te lezen >
Klik hier om het financieel jaarverslag 2019 te lezen >

Jaarverslag 2019 Leergeld Amersfoort

Deel dit bericht

Reacties van ouders

Jullie hulp heeft veel spanning weggenomen, dat merkt mijn kind ook.

Leergeld stond klaar en hielp zonder te oordelen. Helemaal top.

Het is zo goed dat dit bestaat…!

Vorige
Volgende

Help Leergeld Amersfoort!

LAAT EEN KIND MEETELLEN