Als een gezin een aanvraag doet bij Leergeld Amersfoort, dan komt een intermediair langs om te praten over de financiële situatie en de mogelijkheden voor ondersteuning. Op dit moment telt Leergeld Amersfoort elf intermediairs. Lieke van der Kemp-van Wersch, inmiddels al zeven jaar intermediair, vertelt over haar ervaringen.
Lieke kwam in 2012 bij toeval in contact met Leergeld op haar sportvereniging. “Een mede-oud-bestuurslid van mijn tennisvereniging die toen penningmeester was van Leergeld Amersfoort, vroeg mij – en twee andere oud-collega’s – of wij intermediair wilden worden voor Leergeld. Ik kende Leergeld op dat moment totaal niet maar het leek me boeiend, interessant en nuttig om gezinnen met kinderen te helpen met zaken waar ze op dat moment geen geld voor hebben. Twee keer ben ik meegegaan met een ervaren intermediair en toen sprong ik het diepe… en gelukkig kon ik goed ‘zwemmen’. ;-)”
Als intermediair krijgt Lieke van Carin, de coördinator bij Leergeld Amersfoort, een verzoek om een afspraak te maken met een gezin, meestal met de moeder. “Dan neem ik contact op en maak ik een afspraak om op (huis)bezoek te komen. Wij gaan naar de mensen toe.” Bij een eerste gesprek gaat het om het inventariseren van alle gegevens die nodig zijn: namen en geboortedata van de kinderen, inkomen, schulden, toeslagen en dergelijke. “Het belangrijkste is natuurlijk: waar kan Leergeld bij helpen? Dat zijn vaak schoolkosten, mogelijkheid voor zwemles, sport of iets met muziek te doen, ‘spullen’ voor school en voor sport, fiets, laptop e.d. Vaak wijs ik het gezin ook op voorliggende voorzieningen, zoals de kledingvoucher van de gemeente, huiswerkbegeleiding, Voedsel-, Kleding- en Speelgoedbank. In veel gevallen hebben gezinnen hulp van de Sociale Dienst van de gemeente of van een Wijkteam. Maar soms alleen van Leergeld.”
Meer dan alleen intermediair
Lieke zet zich niet alleen in als intermediair. Ze is, zoals ze zelf zegt, zo nu en dan ook pragmatisch bezig voor Leergeld. “Door mijn jarenlange ervaring met documenten, tekstueel en lay-out en vooral omdat ik praktisch en efficiënt probeer te werken, heb ik de te gebruiken formulieren op een voor iedereen praktische manier aangepast.” Ook helpt Lieke elk jaar mee met het redigeren van teksten voor het jaarverslag van Leergeld Amersfoort.
Verschillende gesprekken
De gesprekken tijdens de huisbezoeken verlopen eigenlijk altijd plezierig, ook als een gezin zwaar in de problemen zit. Lieke probeert dan zoveel mogelijk mee te denken en te wijzen op de mogelijkheden. “De afgelopen zeven jaren heb ik daardoor veel (bij)geleerd.” De gesprekken die haar vooral zijn bijgebleven, zijn met vrouwen die op een hele positieve manier proberen er iets van te maken. Door bijvoorbeeld initiatieven te nemen, vrijwilligerswerk te gaan doen, een opleiding te volgen of een eigen bedrijf op te richten. Deze vrouwen willen echt integreren en dat lukt lang niet iedereen. Soms zit een taalbarrière in de weg en helpt een van de kinderen bij het gesprek met vertalen. De verschillen tussen het ene of het andere gezin zijn soms best groot.
Lieke vertelt ook dat ze regelmatig mensen spreekt die te lang wachten met het vragen om hulp. “Soms uit schaamte, soms uit onwetendheid en soms omdat ze vinden of denken dat anderen het misschien harder nodig hebben dan zij. Dan probeer ik ze wat op te beuren door te benadrukken dat ze er (vaak) niets aan kunnen doen. Dat ze buiten hun schuld in deze situatie terecht zijn gekomen en dat ook zij recht hebben op hulp.”
Tweede ronde
De intermediair bezoekt de gezinnen niet alleen voor het eerste gesprek. Tijdens de zogenaamde ’tweede ronde gesprekken’ wordt gekeken of het gezin nog steeds in aanmerking komt voor steun van Leergeld. “Na 2 tot 2,5 jaar maken we een nieuwe afspraak om te kijken hoe de situatie dan is. De aanvragen voor ondersteuning via de mail, website of telefoon aan Carin gaan in de tussentijd gewoon door en dan wordt meestal niet de naar huidige financiële situatie gevraagd. Het is altijd plezierig als mensen blij zijn je weer te zien… en heel soms zegt iemand: ben je hier al eens geweest? De situatie is vaak hetzelfde, soms beter, soms slechter.”
Blij met Leergeld
Lieke is gelukkig nog lang niet van plan om te stoppen als intermediair. “Wat zo nu en dan een erg leuke ervaring is, is dat als ik op straat een moeder tegenkom, waar ik wat langer geleden op bezoek ben geweest, ik enthousiast word begroet en er vooral wordt benadrukt hoe blij ze is met Leergeld. Ik doe het graag!”